Ο Άγγλος χημικός Γουόλτερ Νόρμαν Χάγορθ (Walter Norman Haworth) γεννήθηκε σαν σήμερα το 1883
Ο Sir (Walter) Norman Haworth FRS. (19 Μαρτίου 1883- 19 Μαρτίου 1950) ήταν ένας βρετανός χημικός γνωστός για την πρωτοποριακή του εργασία στο ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) όταν εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας του 1937 "για τις έρευνές του σε υδατάνθρακες και την βιταμίνη C". Το βραβείο το μοιράστηκε με τον Ελβετό χημικό Paul Karrer για τις εργασίες του σε άλλες βιταμίνες.
Ο Haworth βρήκε τη σωστή δομή ορισμένων σακχάρων και είναι γνωστός στους οργανικούς χημικούς για την ανάπτυξη της προβολής του Haworth που μεταφράζει τις τρισδιάστατες δομές ζάχαρης σε βολική δισδιάστατη γραφική μορφή.
Η βιταμίνη C
Μοριακό μοντέλο του L-ασκορβικού οξέος |
Τα στοιχεία που έχουμε, δεν υποστηρίζουν τη χρήση στον γενικό πληθυσμό για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ενδείξεις ότι η τακτική χρήση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Δεν είναι σαφές εάν η χορήγηση συμπληρώματος επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή άνοιας. Μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση.
Η βιταμίνη C είναι γενικά καλά ανεκτή. Μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία, κεφαλαλγία, προβλήματα στον ύπνο και έξαψη του δέρματος. Οι κανονικές δόσεις είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών συστήνει να μην ληφθούν μεγάλες δόσεις.
Η βιταμίνη C ανακαλύφθηκε το 1912, απομονώθηκε το 1928 και το 1933 ήταν η πρώτη βιταμίνη που παράγεται χημικά. Είναι στη λίστα των προτύπων βασικών φαρμάκων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που δίνει τα πιο αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που χρειάζονται σε ένα σύστημα υγείας. Η βιταμίνη C είναι διαθέσιμη ως φθηνό γενικό φάρμακο χωρίς συνταγογράφηση. Εν μέρει για την ανακάλυψή του, ο Albert Szent-Györgyi και ο Walter Norman Haworth πήραν το βραβείο Νομπέλ του 1937 στη Φυσιολογία και την Ιατρική και Χημεία αντίστοιχα. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις ωμές πιπεριές και τις φράουλες. Η παρατεταμένη αποθήκευση ή το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα τρόφιμα.
Από τη: Royal Society of Chemistry (RSC) και Wikipedia, the free encyclopedia: Norman Haworth Vitamin C
Εικόνα: By Scott Bauer - http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/oct99/k8595-9.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=305446
By Ben Mills - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6835507
By Ben Mills - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6835507
Σαν σήμερα στη ΧΗΜΕΊΑ : 19 Μαρτίου