Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Σαν σήμερα στη ΧΗΜΕΊΑ : 19 Μαρτίου

Ο Άγγλος χημικός Γουόλτερ Νόρμαν Χάγορθ (Walter Norman Haworth) γεννήθηκε σαν σήμερα το 1883

Τα κατσίκια, όπως και πολλά ζώα αλλά όχι οι άνθρωποι, κάνουν
τη δική τους βιταμίνη C. Μια ενήλικη κατσίκα, με βάρος
περίπου. 70 κιλά, σε φυσιολογική υγεία, θα παράγει 
περισσότερο από 13.000 mg βιταμίνης C κάθε μέρα  και 
πολύ περισσότερο όταν αντιμετωπίζουν άγχος
Εκτός από τον προσδιορισμό των δομών πολλών σακχάρων, το πιο διάσημο έργο του ήταν η ανακάλυψη της δομής της βιταμίνης C και η δημιουργία της πρώτης τεχνητής σύνθεσης - εργασία που του έδωσε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1937.

Ο Sir (Walter) Norman Haworth FRS. (19 Μαρτίου 1883- 19 Μαρτίου 1950) ήταν ένας βρετανός χημικός γνωστός για την πρωτοποριακή του εργασία στο ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) όταν εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας του 1937 "για τις έρευνές του σε υδατάνθρακες και την βιταμίνη C". Το βραβείο το μοιράστηκε με τον Ελβετό χημικό Paul Karrer για τις εργασίες του σε άλλες βιταμίνες.

Ο Haworth βρήκε τη σωστή δομή ορισμένων σακχάρων και είναι γνωστός στους οργανικούς χημικούς για την ανάπτυξη της προβολής του Haworth που μεταφράζει τις τρισδιάστατες δομές ζάχαρης σε βολική δισδιάστατη γραφική μορφή.

Η βιταμίνη C

Μοριακό μοντέλο του L-ασκορβικού οξέος
Η βιταμίνη C, επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ και L-ασκορβικό οξύ, είναι μια βιταμίνη που βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα και πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής.  Χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκορβούτου. Η βιταμίνη C είναι μια βασική θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην αποκατάσταση των ιστών και την ενζυματική παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Απαιτείται για τη λειτουργία πολλών ενζύμων και είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό.

Τα στοιχεία που έχουμε, δεν υποστηρίζουν τη χρήση στον γενικό πληθυσμό για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος  Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ενδείξεις ότι η τακτική χρήση μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Δεν είναι σαφές εάν η χορήγηση συμπληρώματος επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή άνοιας. Μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση.

Η βιταμίνη C είναι γενικά καλά ανεκτή. Μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία, κεφαλαλγία, προβλήματα στον ύπνο και έξαψη του δέρματος. Οι κανονικές δόσεις είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών συστήνει να μην ληφθούν μεγάλες δόσεις.

Η βιταμίνη C ανακαλύφθηκε το 1912, απομονώθηκε το 1928 και το 1933 ήταν η πρώτη βιταμίνη που παράγεται χημικά. Είναι στη λίστα των προτύπων βασικών φαρμάκων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που δίνει τα πιο αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που χρειάζονται σε ένα σύστημα υγείας. Η βιταμίνη C είναι διαθέσιμη ως φθηνό γενικό φάρμακο χωρίς συνταγογράφηση. Εν μέρει για την ανακάλυψή του, ο Albert Szent-Györgyi και ο Walter Norman Haworth πήραν το βραβείο Νομπέλ του 1937 στη Φυσιολογία και την Ιατρική και Χημεία αντίστοιχα. Τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις ωμές πιπεριές και τις φράουλες. Η παρατεταμένη αποθήκευση ή το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα τρόφιμα.

Από τη: Royal Society of Chemistry (RSC) και Wikipedia, the free encyclopedia: Norman Haworth Vitamin C 
Εικόνα: By Scott Bauer - http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/oct99/k8595-9.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=305446
By Ben Mills - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6835507

Σαν σήμερα στη ΧΗΜΕΊΑ :  19 Μαρτίου

Η προηγούμενη μέρα                      Όλος ο Χειμώνας                     Η επόμενη μέρα