Ο Δανός χημικός Henrik Dam αναγνώρισε τη βιταμίνη Κ σαν σήμερα το 1929
Αμπούλα βιταμίνης Κ1 για ένεση, που ονομάζεται επίσης φυλλοκινόνη |
Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα δομικά παρόμοιων (Κ1, Κ2, Κ3), λιποδιαλυτών βιταμινών που απαιτεί το ανθρώπινο σώμα για την πλήρη σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και το οποίο χρειάζεται επίσης ο οργανισμός για την πρόσδεσης του ασβεστίου στα οστά και άλλους ιστούς. Χωρίς τη βιταμίνη Κ, η πήξη του αίματος επηρεάζεται σοβαρά και εμφανίζεται μη ελεγχόμενη αιμορραγία. Προκαταρκτική κλινική έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά, ενδεχομένως να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, και μπορεί να προωθήσει την ασβεστοποίηση των αρτηριών και άλλων μαλακών ιστών.
Η βιταμίνη Κ1, επίσης γνωστή ως φυλλοκινόνη, παράγεται από φυτά και βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά επειδή συμμετέχει άμεσα στη φωτοσύνθεση. Μπορεί να θεωρηθεί ως η φυτική μορφή της βιταμίνης Κ. Είναι ενεργή ως βιταμίνη στα ζώα και εκτελεί τις κλασικές λειτουργίες της βιταμίνης Κ, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητάς της στην παραγωγή πρωτεϊνών πήξης αίματος. Τα ζώα μπορούν επίσης να τα μετατρέψουν σε βιταμίνη Κ2.
Από τη: Royal Society of Chemistry (RSC)
Εικόνα: By LHcheM - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18648413
Εικόνα: By LHcheM - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18648413