Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Σαν σήμερα στη ΧΗΜΕΊΑ : 05 Φεβρουαρίου

Ο Αμερικανός βιοχημικός Λαφαγιέτ Μπένεντικτ Μέντελ (Lafayette Benedict Mendel) γεννήθηκε σαν σήμερα το 1872

Σχηματισμός του ρετινοϊκού οξέος
Ο Mendel είναι γνωστός κυρίως για τη δουλειά του στον τομέα της διατροφής. Μελέτησε την τοξίνη ρικίνη από το δέντρο του καστορέλαιου με τον Thomas B. Osborne, και ανακάλυψε τις βιταμίνες Α και Β.

O Lafayette Benedict Mendel (5 Φεβρουαρίου 1872 - 9 Δεκεμβρίου 1935) με τον καθηγητή του Russell Henry Chittenden, είναι ένας από τους ιδρυτές της επιστήμης της διατροφήςΜαζί με τον πολυετή συνεργάτη του Thomas B. Osborne βρήκε ποια είναι τα απαραίτητα αμινοξέαΉδη από το 1910 βρήκε έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης ... αργότερα γνωστό ως βιταμίνη Β. 

Στην πρώιμη δουλειά τους, μελέτησαν το θανάσιμο δηλητήριο ρικίνη το οποίο ταξινομείται ως πρωτεΐνη αδρανοποίησης ριβοσωμάτων τύπου 2 (RIP) από το καστορέλαιοΗ μέση θανατηφόρος δόση (LD-50) της ρικίνης είναι περίπου 22 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους εάν η έκθεση είναι από ένεση ή εισπνοή (1,78 χιλιοστόγραμμα για έναν μέσο ενήλικα).


Το σημαντικότερο έργο των Mendel και Osborne αφορούσε τη χρήση προσεκτικών μελετών σε αρουραίους για τη μελέτη των απαραίτητων στοιχείων σε μια υγιεινή διατροφή. Στον πειραματικό σταθμό του Connecticut ανέπτυξαν ένα εργαστήριο με περίπου 200 αρουραίους των οποίων η διατροφή ελεγχόταν προσεκτικά. Οι προσεκτικά ελεγχόμενες μελέτες τους σε αυτούς αποκάλυψαν τα απαραίτητα στοιχεία σε μια υγιεινή διατροφή. Ανακάλυψαν τη βιταμίνη Α το 1913 σε λίπος βουτύρου - που ανακαλύφθηκε επίσης ανεξάρτητα από τους Elmer McCollum και Marguerite Davis, οι οποίοι υπέβαλαν την πρώτη δημοσίευσή, και με τα δύο άρθρα να εμφανίζονται στο ίδιο τεύχος του Journal of Biological Chemistry - καθώς και ανακάλυψαν τη βιταμίνη Β στο γάλα. Έδειξαν, για παράδειγμα, ότι η έλλειψη βιταμίνης Α στη διατροφή οδήγησε σε ξηροφθαλμίαΕπίσης καθόρισαν τη σημασία της λυσίνης και της τρυπτοφάνης (αμινοξέα) σε μια υγιεινή διατροφή.
Ο Mendel έγραψε πολλά άρθρα και δημοσίευσε το "Αλλαγές στην προσφορά τροφίμων και η σχέση τους με τη διατροφή" (1916) και το "Διατροφή, η χημεία της ζωής" (1923).

Από τη: Royal Society of Chemistry (RSC)
Εικόνα: By Cvf-ps - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3122177

Σαν σήμερα στη ΧΗΜΕΊΑ :  05 Φεβρουαρίου

Η προηγούμενη μέρα                      Όλος ο Χειμώνας                     Η επόμενη μέρα