Ο Γάλλος χημικός Anselme Payen γεννήθηκε σαν σήμερα το 1795
Ο Payen απομόνωσε από φυτική ύλη και προσδιόρισε τον χημικό τύπο της κυτταρίνης. Οι ίνες βαμβακιού αντιπροσωπεύουν την καθαρότερη φυσική μορφή κυτταρίνης σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%. |
Ο Anselme Payen (6 Ιανουαρίου 1795 - 13 Μαΐου 1871) γεννήθηκε στο Παρίσι. Ξεκίνησε να σπουδάζει τις επιστήμες με τον πατέρα του όταν ήταν 13 ετών και αργότερα σπούδασε Χημεία στο École Polytechnique υπό τους χημικούς Louis Nicolas Vauquelin και Michel Eugène Chevreul .
Σε ηλικία 23 ετών, ο Payen έγινε διευθυντής ενός εργοστασίου επεξεργασίας βόρακα, όπου ανέπτυξε μια διαδικασία για τη σύνθεση βόρακα από σόδα και βορικό οξύ. Προηγουμένως, όλος ο βόρακας προερχόταν από εισαγωγή από τις Ανατολικές Ινδίες της οποίας το μονοπώλειο είχαν οι Ολλανδοί. Η νέα μέθοδος συνθέσεως του βόρακα του Payen του επέτρεψε να πουλήσει το ορυκτό στο ένα τρίτο της τιμής και να σπάσει το ολλανδικό μονοπώλιο.
Η Payen ανέπτυξε επίσης μεθόδους για το ραφινάρισμα της ζάχαρης, μαζί με έναν τρόπο καθαρισμού του αμύλου και της αλκοόλης που προέρχονται από πατάτα, καθώς και μια μέθοδο για τον προσδιορισμό του αζώτου. Ο Payen επινόησε ένα αποχρωματιστήριο, το οποίο αφορούσε την ανάλυση, τον αποχρωματισμό, τη λεύκανση και την κρυστάλλωση της ζάχαρης.
Ο Payen ανακάλυψε το πρώτο ένζυμο, την διαστάση, το 1833. Είναι ένα από μια ομάδα ενζύμων που καταλύει την διάσπαση του αμύλου σε μαλτόζη. Είναι επίσης γνωστός για την απομόνωση, τον προσδιορισμό του χημικού τύπου και την απόδοση του ονόματος στον υδατάνθρακα κυτταρίνη το 1838.
Το 1835 ο Payen έγινε καθηγητής στο École Centrale Paris . Αργότερα εξελέγη καθηγητής στο Conservatoire National des Arts et Métiers .
Από τη: Royal Society of Chemistry (RSC)
Εικόνα: By KoS - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4278969
Εικόνα: By KoS - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4278969