Η Αμερικανίδα χημικός Marjorie J. Vold γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913
Το γάλα είναι ένα γαλακτωματοποιημένο κολλοειδές υγρών φυσαλίδων βουτύρου διασκορπισμένων μέσα σε ένα υδατικό διάλυμα. |
Κολλοειδές είναι ένα μείγμα στο οποίο η μια ουσία βρίσκεται στη μορφή μικροσκοπικών αδιάλυτων σωματιδίων που είναι διεσπαρμένα σε μια άλλη ουσία που είναι το μέσον διασποράς. Μερικές φορές η διασκορπισμένη ουσία από μόνη της ονομάζεται κολλοειδές. Η διαφορά του κολλοειδούς διαλύματος από τα συνήθη διαλύματα είναι ότι η διαλυμένη ουσία που τώρα ονομάζεται διεσπαρμένη ουσία βρίσκεται στη μορφή σωματιδίων μεγέθους 1 έως 1000 νανόμετρα που είναι ορατά με το μικροσκόπιο. Παραδείγματα κολλοειδών είναι οι αφροί όπως η σαντιγί και ο αφρός ξυρίσματος όπου αέρας είναι διεσπαρμένος σε υγρό, τα γαλακτώματα οπου υγρό (πχ λάδι) είναι διεσπαρμένο σε άλλο υγρό (πχ νερό) όπως το γάλα, η μαγιονέζα ή οι κρέμες χεριών, τα αιωρήματα στερεών σε υγρά όπως το αίμα. Τα σωματίδια της διασκορπισμένης φάσης ή τα σταγονίδια επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την επιφανειακή χημεία που είναι ένας κλάδος της χημείας με εφαρμογή στα κολλοειδή.
Από τη: Royal Society of Chemistry (RSC)
Εικόνα: By I, Chedid, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2241974
Εικόνα: By I, Chedid, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2241974